Limburgse vlaai - Ellouisa bakt Hollands

Afgelopen zondag vierde mijn broer zijn verjaardag en hij vroeg mij om een appeltaart te maken (dat blijft favoriet hier). Ik wilde eens wat anders dan de standaard appeltaart en kwam tussen mijn verzamelde recepten een appelvlaai tegen. Die zag er zo goed uit en dan was dat meteen mijn Hollandse baksel van de maand oktober, hoppa! 


Limburgse vlaaien worden gemaakt van gerezen deeg (kneed- en rijswerk dus) en de vulling wordt meegebakken in de oven. Je hebt verschillende versies en eigenlijk hoort deze appelvlaai niet een raster te hebben, maar een dichte deksel. Maargoed, ik vind die rasters veel leuker. Je hebt daar ook hulpmiddelen voor te koop, om ze precies gelijk te krijgen. Maar als je het mij vraagt zijn die grillige reepjes juist veel leuker, geven het een homemade uiterlijk. Heb nog wat opgezocht over de geschiedenis van de vlaai, maar dat is een errug lang verhaal, daar zal ik jullie niet mee vermoeien.

Dit deegrecept is een basis voor allerlei vlaaien. Je kunt dan een abrikozen-, kersen of rijstevulling gebruiken. Ga ik allemaal nog uitproberen en dan vul ik dit recept aan met de recepten voor die vullingen!

De video volgt zsm!

Ingredienten voor 1 vlaaivorm van 28 cm:
250 gr bloem
Half zakje gedroogde gist (4 gr)
1/2 tl zout
40 gr roomboter op kamertemperatuur
1 ei
1 el witte basterdsuiker
100 ml lauwwarme melk
Vulling:
6 appels in stukjes
1 el kaneel
2 el witte basterdsuiker

Bereiding:
Meng bloem met gist en suiker. Voeg het ei toe en meng erdoor. Doe dan de boter erbij en meng met je handen door elkaar. Voeg zout toe en dan beetje bij beetje de warme melk tot je een samenhangend deeg hebt. Het kan zijn dat je niet alle melk nodig hebt of juist wat meer nodig hebt. Voeg dus niet alles in een keer toe!

Kneed dit deeg 10-15 minuten tot het zacht en soepel is (ik doe dat in een machine). Laat een uur rijzen op een warme plaats. Snijd ondertussen de appels in stukjes en meng met de kaneel en suiker. 

Als het deeg gerezen is hou je 1/3 apart. 2/3 rol je uit tot een cirkel. Bedek de bodem van je vorm met een rondje bakpapier en vet de randen in. Leg de plak deeg op je vorm en laat 5 minuten rusten (zo kan het zich terugtrekken en gebeurt dat in de oven niet meer). Druk het dan goed in de vorm en druk overtollige randen eraf. Rol het overgebleven deeg met de losse randjes uit tot een lange plak en snijd daar repen van.

Bedek de bodem met de stukjes appel (wel even uit laten lekken) en verdeel de reepjes deeg erover in een raster. 


Bestrijk met een mengsel van eigeel en melk en bestrooi met suiker. Bak de vlaai zo'n 20-30 minuten in een voorverwarmde oven van 220 graden (hetelucht 200). Controleer tussentijds of hij al gaar en mooi van kleur is. Mocht de bovenkant al bruin zijn, maar de onderkant nog niet gaar, bak dan nog even met alleen onderwarmte of bedek de bovenkant met bijv een bakplaat boven de vlaai 

Reacties

  1. ziet er wel heerlijk uit en ik ben ook super fan van alles met appeltjes!
    liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hey ellouisa
    bedankt voor al jou recepten, ik heb echt veel van je geleerd...mijn kinderen genieten er enorm van.
    Eve een vraagje kan je deze vlaaien recept als basis gebruiken en dan vullen met wat anders zoals banketsroom of fruit.
    Nogmaals ontzettend bedankt!! ik ben enorme fan van je

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten